Total-body PET - Poje, Urška (Matrika, 2019)
PET slikanje trenutno velja za najbolj občutljivo tehniko za neinvazivno preučevanje fiziologije, metabolizma in potovanja snovi po človeškem telesu. Vseeno pa ima PET sistem kar nekaj slabih lastnosti, kot so nizko razmerje signala proti šumu, dolgi časi slikanja in precej velike doze za paciente. Če povečamo geometrijsko pokritost, na način, da hkrati slikamo celotno telo, se efektivna občutljivost sistema poveča za 40-krat pri slikanju celotnega telesa ter za 4-5-krat pri slikanju posameznega organa. Prvi tak sistem, imenovan total-body PET/CT, je trenutno v izgradnji. V članku bo poleg kratkega opisa pozitronske emisijske tomografije predstavljena izgradnja prvega total-body PET skenerja, njegove prednosti in možne izboljšave.
Keywords: medical imaging; medical physics; medicinska fizika; medicinsko slikanje; positron emission tomography; pozitronska emisijska tomografija