Nevarna razmerja "mlade slovenske umetnosti" in futurizma - Toporišič, Tomaž (Primerjalna književnost, 2014)
Razprava raziskuje vezi med slovensko zgodovinsko avantgardo 1920-ih let (Ferdo Delak in Avgust Černigoj) ter italijanskimi (semi)futuristi (Sofronio Pocarini). Njena hipoteza je, da je v tem času prišlo do najnevarnejših srečanj s futurizmom, hkrati pa sta se oba slovenska ustvarjalca zaradi povezave futurizma s fašizmom obrnila v smer konstruktivizma in Bauhausa.
Keywords: Delak, Ferdo, 1905-1968; Černigoj, Avgust, 1898-1985; Pocarini, Sofronio, 1908-1991; slovenska umetnost; Slovene literature; slovenska književnost; slovensko gledališče; zgodovinska avantgarda; literarni vplivi; futurizem; konstruktivizem; constructivism; zenitizem; fašizem