Slovene national minorities and emigrants in grammar school geography and history syllabi - Javornik Krečič, Marija (Studia Historica Slovenica, 2016)
Vsebine, povezane z narodnimi manjšinami in izseljenci, so bogate z vzgojno-izobraževalnimi potenciali, ki se kažejo zlasti v smislu spoznavanja narodovih zgodovinskih gibanj, njihovih vzvodov in posledic; v smislu spoznavanja različnih geografskih prostorov, kjer živijo Slovenci, njihovih fizično in družbeno geografskih specifik oz. njihove kompleksne prostorske specifike; ter v smislu prepoznavanja, spoznavanja in razvijanja lastne (narodove in osebne) identitete ter narodne zavesti. Nenazadnje so osebne zgodbe izseljencev in zamejcev pogosto bogate z življenjsko vsebino, ki je lahko koristna razvijajočemu se posamezniku, učencu ali dijaku. Kot take zaslužijo vsebine o slovenskih narodnih manjšinah in izseljencih posebno mesto tudi v kurikulumu Republike Slovenije. Pričujoči prispevek je nastal na podlagi raziskave temeljnih učnih gradiv, to je učnih načrtov v splošni gimnaziji v Sloveniji in sicer učnega načrta za geografijo in učnega načrta za zgodovino, z vidika vsebin o narodnih manjšinah in izseljencih. Raziskava temelji na deskriptivni metodi oz. na primerjalni analizi obeh učnih načrtov. Prinaša delni odgovor na vprašanje, kako program splošne gimnazije vpliva na vedenje in odnos do Slovencev v tujini.
Keywords: gimnazije; kurikulum; narodne manjšine; Slovenija; slovenski izseljenci; učni programi