The domestication of human birth - Stefanović, Sofija (Documenta Praehistorica, 2006)
Opazovanja prostorov s pokopi novorojenčkov na prazgodovinskem najdišču Lepenski Vir (Srbija), so pokazala možnost, da se je rojevanje dogajalo znotraj ogrevanih hiš. Ogrevane hiše so zagotavljale termalno stabilno okolje, kar je morda rešilo problem termoregulacije, ki je odločilen za preživetje otrok. V tej študiji prikažemo, da je lahko ustvarjanje dobrih pogojev za rojevanje pomemben korak v človeški evoluciji in je lahko pripeljal do demografske ekspanzije.
Keywords: Serbia; Srbija; prazgodovina; neolitik; bivališča; ogrevanje; porod; childbirth; rojstvo; novorojenčki; termoregulacija