Varovanje dediščine v Triglavskem narodnem parku v razcepu med strokovnimi načeli, zakonodajo in vsakdanjo realnostjo - Hazler, Vito (Traditiones (Ljubljana), 2013)
Podlaga za raziskavo stanja nepremične kulturne dediščine na območju Triglavskega narodnega parka so bili javno dostopni seznami zbirnega registra kulturne dediščine v Republiki Sloveniji in avtorjevo večletno terensko delo. Območje vsebuje več za prepoznavnost parka pomembnih enot dediščine, kot so naprimer značilne zasnove domačij, stavbarstvo pašnih planin, dvojni kozolci v Bohinju in druge starejše pojavne oblike, ki dokazujejo človekovo tesno povezanost z naravnim okoljem.
Keywords: ethnology; Kulturna dediščina; folk culture; Naravna dediščina; Narodni parki; cultural heritage; natural heritage; Zakonodaja; Triglavski narodni park; Etnologija; Ljudska kultura; Slovenska ljudska kultura; Spomeniško varstvo; Triglav National Park