Merske značilnosti stereoloških metod za diagnosticiranje osteoporoze - Komadina, Radko (Medicinski razgledi, 1997)
Stereološka analiza kostnine je invazivna diagnostična metoda za odkrivanje inspremljanje osteoporoze in drugih presnovnih bolezni kosti. Na preparatih kostnih rezin, ki niso bile dekalcinirane, so primerjali ročno, polavtomatsko in avtomatsko stereološko metodo. Z anesljivost ročne metode je bila 0,94, polavtomatske 0,91 in avtomatske 0,67. Glede na ročno motodo je bila veljavnost polavtomatske 0,85, avtomatske pa 0,99. Največjo natančnost je imela ročna metoda, vendar brez statistično značilnih razlik. Po gospodarnosti, ki je prikazana z indeksom ekonomičnosti, niso našli razlik medvsemi tremi metodami. Za histološko analizo kostnine je ročna metoda še vedno najprimernejša.
Keywords: Osteoporosis; osteoporoza; Pathology; kosti; Histological techniques; stereološka analiza; diagnostika