Struktura fenomenalnega sveta in koncept nejaza v delu Vprašanja Kralja Milinde - Šumiga, Dražen (Monitor ISH, 2009)
V članku obravnavamo vprašanje jaza, kot ga najdemo v zgodnjem budizmu. Prikažemo tudi strukturo fenomenalnega sveta in samega jaza. Vztrajamo na tezi, da jaz ni nikakršna večna "substanca", ki bi bila v ozadju vseh psihofizičnih dogodkov. Pridružujemo se Veljačićevi ugotovitvi, da budistična psihologija v svoji analizi strukture nejaza pride do pojma človeka kot "trenutka", "situacije". Jaz tako ni nekaj nespremenljivega. Dotaknemo se tudi zanimive analize jaza v delu Vprasanja kralja Milinde, ki skozi sokratovski dialog pripelje osebo do spoznanja nesubstancialnosti jaza in fenomenalnega sveta.
Keywords: jaz; subjekt; Buddhism; budizem; Vprašanja kralja Milinde; epistemologija; epistemology