Tamar (2 Sam 13:1-22) – a beacon of wisdom amidst a sea of madness - Celarc, Matjaž (Bogoslovni vestnik, 2025)
Članek ponuja narativno-teološko branje zgodbe o Tamari v 2 Sam 13,1-22, ki jo umešča v Davidovo pripoved in širši biblijski kanon. Tamarino posilstvo ni bila osamljena tragedija, ampak je zaznamovala prvi razkol v kraljevi družini, s čimer se je izpolnila Nathanova prerokba v 2 Sam 12,10-11 in razkril sistem-ski propad Davidove oblasti. Natančna literarna analiza – ki upošteva strukturo, ponovitve in ključne hebrejske izraze, kot so ??????? (grozodejstvo), ?? ??? ??? ???? ??? ??? (dolga obleka) in ???????? (opustošenje) – pokaže, kako Tamarina utelešena žalost postane preroški protest. Njeni gesti žalovanja – raztrganje obleke, raztresanje pepela, polaganje rok na glavo in glasno jokanje – pokažejo na nepravičnost in ohranjaje dostojanstva, ko njen oče in bratje ne ukrepajo. V intertekstualni interpretaciji se Tamarina zgodba ujema z Estero (Est 4:17 LXX), Suzano (Dan 13) in žensko, obtoženo prešuštva (Jn 8:1-11). Vsak od teh pripovedi prikazuje ženske, ki se soočajo s sistemsko nepravičnostjo; skupaj poudarjajo žalovanje kot obliko delovanja, ki razkriva patriarhalno moč in hkrati pričakuje Božjo pravičnost. Za razliko od Suzane, katere jok je upravičen, Tamarin protest ostane brez odgovora in uteleša tišino neuspešnega kraljestva. V nasprotju s tem Jezus v Jn 8 postane zagovornik ženske in ji vrne dostojanstvo z usmiljenjem namesto obsodbo. Članek, ki črpa iz feminističnih, narativno-kritičnih in travmatsko-hermenevtičnih pristopov, trdi, da je Tamara več kot le tragična žrtev. Pojavi se kot svetilnik modrosti sredi propadajočega doma in kot preroška priča v zgodbi Izraela. Njen spomin priča, da Bog sliši utišane in da lahko žalovanje postane seme resnice, dostojanstva in upanja.
Keywords: 2 Sam 13; Davidic monarchy; Davidova monarhija; intertekstualnost; intertextuality; lament; preroška priča; prophetic witness; sexual violence; spolno nasilje; Tamar; žalovanje