Umetnost in kritika kultur strahu v luči kognitivne sociologije - Krpič, Tomaž (Teorija in praksa, 2006)
Avtor opredeli pojem kulture strahu v luči kognitivne sociologije, pri čemer izhaja iz Zerubavelove tipologije strategij kognitivnega mišljenja. Značilnost toge strategije mišljenja je postavljanje natančnih in nespremenljivih meja mentalnim kategorijam, kar posledično vodi k postavljanju strogih in nepropustnih meja tudi v družbenem svetu. Maligna oblika toge strategije kognitivnega mišljenja je kognitivna podlaga različnim oblikam šovinizma, etnocentrizma, ksenofobije, homofobije in drugim kulturam strahu. Umetnost temelji na poljubni strategiji kognitivnega mišljenja. Avtor ugotavlja, da je umetnost idealna forma kritike maligne oblike toge strategije kognitivnega mišljena, ker s pomočjo moralnega reda, utemeljenega nauniverzalnih človekovih pravicah, spreminja togo v prilagodljivo strategijo kognitivnega mišljenja. Avtor prikaže svoje ugotovitve na primeru filma Vinka Möderndorferja Predmestje.
Keywords: Sociologija; Sociology; Spoznavna psihologija; Cognitive psychology; Cognitive theory; Spoznavna teorija; Umetnost; Art; Social critique; Družbena kritika; Film; kognitivna sociologija