Wood identification of charcoal with Confocal Laser Scanning Microscopy - Balzano, Angela (Les (Ljubljana), 2020)
Identifikacijo lesa oglja iz treh trgovin v Sloveniji in na Hrvaškem smo opravili s pomočjo konfokalne laserske vrstične mikroskopije (CLSM). Predstavili smo slike in opise ključnih znakov za identifikacijo lesa oglja in lesa iz referenčne zbirke. Izdelek B1 je vseboval oglje iz lesa bukve (Fagus sylvatica) in deklaracijo z natančnim naslovom proizvajalca iz Srbije, ki omogoča sledenje izvora lesa. Izdelek B2 je vseboval oglje iz lesa enega od rdečih hrastov (Q. cerrisali Q. rubra), robinije (Robinia pseudoacacia) in češnje (Prunus avium). To potrjuje, da pošiljka ne vsebuje tropskega lesa, kot je navedeno na deklaraciji in da verjetno prihaja iz Srbije. Izdelek B3 je vseboval les iz vsaj štirih (sub)tropskih lesnih vrst, ki jih ni bilo mogoče natančno določiti. Ker so tropske vrste za oglje pogosto nezakonito posekane, se pridružujemo pobudi, da bi v Evropi nadzor trgovine z ogljem morali vključiti v Uredbo EU o lesu - EUTR
Keywords: anatomija lesa; charcoal; confocal laser scanning microscopy; domače lesne vrste; domestic wood species; identifikacija lesa; illegal logging; konfokalna laserska vrstična mikroskopija; nezakonita sečnja; oglje; tropical wood species; tropske lesne vrste; wood anatom; wood identification