The "magnet effect" - a powerful source of L1 dialect interference in the pronunciation of English as a foreign language - Jurančič, Klementina (ELOPE (Ljubljana), 2014)
Wieden in Nemser (1991) sta v Avstriji izvedla nacionalno raziskavo o razvojnem značaju izgovorjave angleščine kot tujega jezika. Eden glavnih ciljev raziskave je bil vpliv prvega jezika (ali dialekta). Posamezne znanstvene raziskave so pokazale, da na izgovorjavo drugega ali tujega jezika (TJ) ne vpliva le standardna varianta materinščine, temveč tudi dialekt območja, iz katerega govorec/ učenec izvira (Karpf et al. 1980). Raziskava, ki sta jo izvedla Wieden in Nemser naj bi to dokazala na vsej avstrijski populaciji. Podobna raziskava je nastala tudi za območje Slovenije (Jurančič Petek 2007). V njej je bila izvedena kontrastivna analiza slovenske knjižne izgovorjave in angleščine ter tudi analiza glasovnih sistemov slovenskih narečij v primerjavi z angleškim. Sledila je analiza napak, ki je pokazala, da se vpliv narečij materinščine ni pokazal tam, kjer ga je predvidela kontrastivna analiza, je pa raziskava dokazala, da takšen vpliv obstaja ("magnetni učinek" v samoglasnikih).
Keywords: angleščina; dialect; English; izgovorjava angleščine; magnetni učinek; monoftongi; narečja; vpliv materinščine