Standardisation of laboratory animals for biomedical research in Poland - Szymańska, Hanna (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Vedno večje potrebe po biomedicinskih raziskavah zahtevajo kakovostne laboratorijske živali. Hkrati pa si znanstveniki prizadevajo za omejitev števila žrtvovanih živali. Nekatere mednarodne organizacije, kot so ICLAS, FELASA ali SOLAS, se ukvarjajo z propagiranjem primerne reje in oskrbe laboratorijskih živali. Leta 1997 poljska vlada je sprejela Zakon o zaščiti živali. Standarizacija laboratorijskih živali za biomedicinske raziskave na Poljskem je poglavitna naloga Komisije za laboratorijske živali Poljske akademije znanosti in Poljskega narodnega komiteja za sodelovanje z ICLAS-om. Leta 2000 je bil Oddelek za genetiko in rejo laboratorijskih živali Centra za zdravljenje raka Maria Sklodowska Curie in Onkološkega inštituta v Varšavi oblikovan kot Narodni referenčni center za rejo laboratorijskih živali SPF. Oddelek je sestavljen iz petih delov: 1. Banka SPF; 2. Laboratorij poskusnih živali; 3. Laboratorij za nadzor zdravja; 4. Genetski laboratorij; 5. Anatomsko-patološki laboratorij. Trendi v razvoju znanosti o laboratorijskih živalih na Poljskem in v Evropi so si podobni. Standarizacija laboratorijskih živali se zdi po mednarodnih priporočilih zadostna v vodečih centrih.
Keywords: Animal husbandry; Animal rights; Animal testing alternatives; Animal welfare; Animals, laboratory; biomedicinske raziskave; laboratorijske živali; Poland; Poljska; zaščita živali; Žival, testiranje, alternative; Živali laboratorijske; Živali, zaščita; Živinoreja