Šport kot gospodarski in družbeni fenomen v kontekstu trga dela - Andolšek, Jure (Šport (Ljubljana), 2025)
Članek obravnava povezave med športom in trgom dela na podlagi bibliometrične analize 289 znanstvenih člankov, objavljenih v revijah, indeksiranih v Social Sciences Citation Index (SSCI). Z metodo analize povezovanja besed smo ugo-tovili osem tematskih grozdov, ki razkrivajo glavne razisko-valne usmeritve. Te segajo od vprašanj ekonomike profesio-nalnega športa (plačne strukture, konkurenčno ravnotežje, diskriminacija), raziskav o človeškem kapitalu in dvojni karieri športnikov do širših družbenih učinkov udeležbe v športu na zdravje, zaposljivost in socialno vključenost. Rezultati kažejo, da je šport edinstveni laboratorij za proučevanje ekonomskih in družbenih procesov ter odpira pomembna vprašanja za športne organizacije, izobraževalne institucije in oblikovalce javnih politik. Prispevek tako ponuja celoviti vpogled v razvoj raziskovalnega področja ter poudarja priložnosti za prihodnje raziskave, ki vključujejo digitalizacijo, migracije športnikov in trajnostne vidike trga dela, povezanega s športom
Keywords: raziskave; razvoj; research; sports; sports management; šport; športni management