Poskus večkriterijskega iskanja alternativnih krmnih rastlin na območju Spodnje Savinjske doline - Jelen, Alenka (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2015)
Od 19. st. dalje se z intenzifikacijo živinoreje in vse večjih potreb po mesnih izdelkih za krmo živine uporabljajo predvsem rastline z velikim hektarskim donosom in hranljivostjo. Med njimi prevladuje silažna koruza, ki je zelo ranljiva za pomanjkanje vode ter vročinske valove, če se ti pojavijo v ključnih fenofazah. V članku z vidika kriterija rastlinske odpornosti na sušo in ekonomike pridelovanja iščemo možnosti uporabe drugih krmnih rastlin, predvsem krmnih žit in metuljnic, kot alternativo silažni koruzi.
Keywords: agrarna geografija; agriculture; animal husbandry; elementarne nesreče; kmetijstvo; krma; krmne rastline; odporne vrste; Savinjska dolina; Slovenia; Slovenija; suša; živinoreja