Nova kritična paradigma medkulturne eksistence literature - Škulj, Jola (Primerjalna književnost, 2011)
Tukajšnje razpravljanje izhaja iz aktualne teze Samuela Webra, da današnje humanistične discipline, kamor sodi tudi preučevanje literatur, terjajo ponovni premislek singularnega, kar pomeni, da je treba v kompleksni mreži kulturnega spomina in kulturnih transferjev imeti v evidenci izčrpno mapiranje sledi - te so zanj seveda "sledi razlik" - ki singularno pojavnost literature v nekem prostoru vedno znova vzpostavljajo in zagotavljajo njeno živost.
Keywords: history of literature; literarna zgodovina; kulturna realnost; neprimerljive singularnosti (Samuel Weber); asimetričnosti literarnega razvoja; literarna metodologija; mejna gnoza (Walter Mignolo); drugost; izjema (Kierkegaard)