Trilateral matroids induced by nsub3-configurations - Raney, Michael W. (Ars mathematica contemporanea, 2018)
Definiramo nov razred matroidov ranga 3, ki jim pravimo tristranski matroidi. Osnovna množica takšnega matroida sestoji iz točk ?$n_3$?-konfiguracije, njena baza pa so trojice točk, ki ustrezajo ne-trikotnikom znotraj konfiguracije. Kararakteriziramo ?$n_3$?-konfiguracije, ki inducirajo tristranske matroide, in podamo več primerov.
Keywords: konfiguracije; matroidi; trikotniki