Dr. Juro Adlešič, župan "velike Ljubljane" (1935-1942) - Šorn, Mojca (Studia Historica Slovenica, 2017)
Avtorja v razpravi pod drobnogled vzameva delovanje Jura Adlešiča, ki je županoval Ljubljani vso drugo polovico tridesetih (vse do izbruha vojne v Jugoslaviji) in še čez, v obdobju italijanske okupacije po letu 1941. V uvodu ugotavljava, da Adlešič podobno kot nekateri njegovi predhodniki ni postal župan po načelu demokratične volilne izbire, marveč na podlagi dejstva, da je njegova stranka SLS kot del vsedržavne stranke JRZ prevzela oblast v Beogradu. V osrednjem delu razprave nato analitično izpostaviva, da je bila njegova doba na čelu Ljubljane ena plodnejših, čemur so botrovali trije zunanji razlogi: (a) naklonjene so mu bile finančno-gospodarske okoliščine, (b) politične okoliščine, (c) poleg tega pa se je ravno leta 1935 Ljubljana teritorialno precej razširila.
Keywords: Adlešič, Juro; Ljubljana; lokalna samouprava; Slovenija; zgodovina; župani