Med aktualnim in konceptualnim - Malnar, Brina (Teorija in praksa, 2021)
Program Slovensko javno mnenje (SJM) deluje že več kot 50 let, a doslej še ni bila opravljena sistematična analiza njegove akademske izrabe. Cilj članka je zapolniti to vrzel in s pomočjo kvantitativne bibliografske študije ovrednotiti infrastrukturno vlogo programa pri produkciji družboslovnih spoznanj. Analiza temelji na 1043 znanstvenih in strokovnih publikacijah za obdobje 1971–2021, ki vsebujejo podatke SJM in so bile pridobljene na različnih spletnih platformah in v fizični obliki. Poglavitna ugotovitev je, da kazalnike SJM uporabljajo raziskovalci v številnih akademskih in drugih organizacijah in na različnih disciplinarnih področjih, pri čemer obravnavajo širok razpon tematik, večinoma v medčasovni perspektivi. Prek 90 arhiviranih datotek SJM predstavlja pomemben del »ekosistema« družboslovnih podatkov v Sloveniji, zgodovinsko gledano pa imajo posebno vrednost kazalniki iz zgodnjega obdobja, ki predstavljajo svojevrstno primerjalno prednost za slovensko empirično družboslovje
Keywords: akademska izraba; akademska uporaba; Družboslovno raziskovanje; empirični podatki; javno mnenje; raziskovalna infrastruktura; Slovenian public opinion; Slovensko javno mnenje; Social science research; uporabniki podatkov