Legitimnost in odnosi v zaporskem okolju - Osterc, Zala (Teorija in praksa, 2024)
Članek se osredotoča na dinamično naravo legitimnosti v zaporskem okolju in odnose med zaporskimi akterji. V študiji, ki je potekala v ženskem zaporu na Igu v letih 2015 in 2023, smo intervjuvali 29 obsojenk. Analiza intervjujev je pokazala, da obsojenke zaznavajo zaporske delavce kot legitimne nosilce moči in z njimi razvijejo korektne odnose. Hkrati so obsojenke izpostavile pridobivanje ugodnosti oziroma izogibanje sankcijam kot glavna vzroka za sodelovanje z zaporskimi delavci. Ugotovitve so izpostavile razlike v odnosih in zaznavi pravičnosti zaporskih delavcev v preučevanih obdobjih, kar potrjuje vpliv časovne komponente in specifičnosti okolja na zaznavo legitimnosti zaporskega osebja pri obsojenkah.
Keywords: female prisoners; Ig prison; legitimacy; legitimnost; Legitimnost (politične vede); relations; Slovenia; Slovenija; zapor na Igu; Zapori; ženski zapori