Laser supported optical control of high pressure aluminium cast products - Gruden, Valter (Strojniški vestnik, 2008)
Predstavljamo novo metodo nadzora površine visoko tlačnih ulitkov iz aluminija. Z njo želimo izboljšati dosedanjo prakso, pri kateri se ugotavlja prisotnost površinskih napak kot so dvoslojnosti, nezalitosti in hladni zvari zgolj vizualno. Osnova nove metode je laserska triangulacija. V prispevku opisujemo merilni sistem, postopek meritve, računalnisko obdelavo oblaka izmerjenih točk s poudarkom na odkrivanju površinskih napak ter primerjavo delovanja nove metode z vizualnim pregledom.
Keywords: ulitki; preiskava materiala; laserska triangulacija; aluminij; aluminum; površine; tlačno litje