Anyons in the Kitaev model - Mejak, Maj (Matrika, 2022)
V članku je predstavljena zveza med topologijo svetovnic v prostor-času ter statističnimi pravili elementarnih delcev. V dvodimenzionalnih sistemih drugačne topološke lastnosti svetovnic omogočajo pojav anyonov s posebnimi statističnimi lastnostmi. Teoretični modeli kvantnih spinskih tekočin, za katere je značilna odsotnost lokalnega ureditvenega parametra, napovedujejo možnost pojava kvazi-delčnih vzbuditev z anyonsko statistiko. V članku je podrobneje predstavljen analitično rešljiv model Kitaeva na satovju, ki ima lastnosti kvantnih spinskih tekočin. Sprva je opisano fizikalno ozadje anizotropnih usmerjenih interakcij med spini, ki izvirajo iz specifične geometrije kristalne rešetke, z vpeljavo Majoranovih fermionov pa so nadomeščene originalne spinske prostostne stopnje. Frakcionalizacija spinskih prostostnih stopenj v dve različni vrsti vzbuditev je temeljni pokazatelj fizike kvantnih spinskih tekočin v eksperimentalnih realizacijah modela Kitaeva. Nazadnje so prikazane meritve specifične toplote ter odvisnosti eksitacijske reže od zunanjega magnetnega polja v materialu ?-RuCl3, ki se skladajo s teoretičnimi napovedi spinske frakcionalizacije.
Keywords: anyoni; anyons; Kitaev model; kvantne spinske tekočine; model Kitaeva; quantum spin liquids