Je dober kmet tudi zdrav kmet? - Knežević Hočevar, Duška (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 2025)
Avtorica v prispevku presoja vprašanje, ali je dober kmet tudi zdrav kmet, zdravje pa obravnava kot moralni imperativ, ki se oblikuje v podeželskih skupnostih. Na podlagi terenske raziskave v Pomurju (2021–2022) in pristopov ‚dobrega kmeta‘ in ‚vsakdanje etike‘ razišče, kako kmetje razumejo ter doživljajo slabo počutje in zdravje. Raziskava pokaže, da slabo počutje in zdravje v kmečki skupnosti nista le individualna skrb, temveč tudi kolektivno presojano merilo vrednosti in pripadnosti, pri čemer so poudarjene vloga strukturnih pritiskov in spolne razlike v izražanju stisk.
Keywords: anthropological studies; antropološke raziskave; dobro počutje; farmers; kmetje; ordinary ethics; Pomurje (Slovenija); Pomurje region (Slovenia); vsakdanja etika; well-being