Triple helix model and artificial intelligence in public administration - Androniceanu, Armenia (Central European Public Administration Review, 2025)
Čeprav je model trojne vijačnice široko analiziran v kontekstu inovacijskih ekosistemov, je njegov prispevek k spodbujanju uvajanja umetne inteligence (UI) v javni upravi premalo raziskan. Ta študija zapolnjuje raziskovalno vrzel z analizo, kako interakcije med univerzami, industrijo in vlado pospešujejo vključevanje UI v digitalno upravljanje v izbranih državah EU. Nameni: glavni raziskovalni cilji so: (a) oceniti digitalno zrelost izbranih držav EU; (b) ovrednotiti, kako interakcije v okviru trojne vijačnice oblikujejo sprejemanje UI v javni upravi; (c) analizirati medsebojna razmerja med tremi akterji v kontekstu upravljanja UI; ter (d) raziskati povezave med nacionalno strategijo za UI posamezne države in njenimi širšimi mehanizmi upravljanja. Načrt/metodologija/pristop: raziskava združuje kvantitativne in kvalitativne metode ter uporablja podatke AI Watch, Evropske komisije, Eurostata, Oxford Insights in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Ugotovitve: rezultati razkrivajo pomembne razlike med izbranimi državami članicami EU in opredeljujejo ključne dejavnike, ki bodisi omogočajo bodisi omejujejo vključevanje UI v javno upravo, pri čemer ponujajo nove vpoglede v razvijajočo se vlogo modela trojne vijačnice v dobi algoritmičnega upravljanja. Praktične implikacije: rezultati so posebej relevantni za odločevalce v javnem sektorju, raziskovalce s področja upravljanja in inovacijskih študij ter za oblikovalce politik, ki iščejo trajnostne modele za digitalno preobrazbo in sodelovalne inovacije. Izvirnost/vrednost: gre za prvo čeznacionalno empirično študijo, ki povezuje dinamiko trojne vijačnice z inovacijami, ki jih poganja UI, v javnem sektorju ob upoštevanju niza kazalnikov. Izvirnost raziskave je v konceptualni integraciji okvira trojne vijačnice s preoblikovalnimi zmožnostmi umetne inteligence pri preoblikovanju javnega upravljanja in inovacijskih dinamik v nekaterih državah EU.
Keywords: artificial intelligence; comparative analysis; digital governance; digital transformation; digitalna preobrazba; digitalno upravljanje; European Union; Evropska unija; innovation ecosystems; inovacijski ekosistemi; javna uprava; model trojne vijačnice; primerjalna analiza; public administration; Triple Helix model; umetna inteligenca