Ugrizi strupenih kač - Grenc, Damjan (Medicinski razgledi, 2009)
V Sloveniji živi osem vrst nestrupenih kač iz družine gožev (lat. Colubridae) in tri avtohtone vrste strupenih kač iz družine gadov (lat. Viperidae). Po podatkih iz Registra posvetov Centra za zastrupitve je bilo v Sloveniji v letih od 1999 do oktobra 2008 zabeleženih skupno 39 ugrizov kač. Najpogostejši lokalni znaki zastrupitve po ugrizu kač so ugrizna rana, hitro napredujoča oteklina, bolečina, podplutba, limfangiitis in področni limfadenitis. Sistemska prizadetost se lahko pokaže z zakasnitvijo, najpogosteje kot prebavne težave in padec krvnega tlaka, šok, dihalna stiska ter moteno delovanje srca in obtočil, dihal in živčevja. Prva pomoč po ugrizu strupenih kač je omejena na imobilizacijo prizadetega, pomiritev bolnika in hiter transport v zdravstveno ustanovo. Bolnike po ugrizu strupene kače zdravimo simptomatsko in podporno. Indikacije za uporabo protiseruma (t. j. Viper venom antiserum, European (equine)) so hudi lokalni ali izraziti sistemski znaki zastrupitve.
Keywords: Kačji piki; Snake Bites; Snake Venoms; Kačji strupi; Protistrupi; Viperidae; Antivenins; kače; ugrizi; kačji pik; zastrupitve; klinična slika; prva pomoč; therapy; zdravljenje