Mikrotipografija arhitekta Jožeta Plečnika - Možina, Klementina (Knjižnica, 2011)
Namen: prispevek podaja tipografsko analizo knjižice pravljic Makalonca, ki jo je v celoti oblikoval Plečnik, ter dveh njenih ponatisov, ki na žalost odstopata od izvirnega oblikovanja. Metodologija/pristop: s primerjalno analizo obeh različic izvirne izdaje in dveh ponatisov smo podrobno preučili razlikovanja in nedoslednosti pri pripravi ter izdelavi druge in tretje izdaje knjižice pravljic Makalonca. Rezultati: arhitekturna dela slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika (1872-1957) so znana po vsej Evropi. Manj znana so njegova dela na področju grafičnega oblikovanja in tipografije. Med drugo svetovno vojno je izdelal vse dekoracije, vinjete in inicialke za pravljice ter v celoti grafično oblikoval knjižico, ki je bila izdana v mehki in trdi vezavi. Izdana sta bila dva mehkovezana ponatisa - eden leto po arhitektovi smrti (1958) in drugi leta 1988, ob stoletnici nastanka pravljic. V obeh ponatisih je sicer poudarjeno, da je grafično oblikovanje ponatisov identično Plečnikovemu, oba ponatisa pa sta, ravno nasprotno, slaba in popačena posnetka originala. Razlikujeta se v velikosti knjig in zrcala, uporabljenih pisavah, eden tudi v uporabljenem črkovnem slogu in velikosti pisave glavnega besedila, kakor tudi v drugih spremembah v besedilu. Posledično je slovenska kulturna dediščina veliko izgubila. Omejitve raziskave: raziskavo je omejevala težka dostopnost in preverljivost zgodovinskih podatkov s področja tiskarstva na Slovenskem. Izvirnost/uporabnost raziskave: to je prva podrobna tipografska raziskava manjšega dela Plečnikovega grafičnega oblikovanja. Tipografska analiza in rezultati raziskave so lahko v pomoč pri pripravi faksimil oz. vernih ponatisov, pomembnih za kulturno dediščino.
Keywords: Plečnik, Jože, 1872-1957; grafično oblikovanje; kulturna dediščina; cultural heritage; ponatisi; tipografija