Predstavitev liste prepovedanih snovi in postopkov z oceno razširjenosti dopinga v športu - Žiberna, Lovro (Šport (Ljubljana), 2020)
Lista prepovedanih snovi in postopkov (LPSP) je mednarodni standard, ki identificira snovi in postopke, ki so prepovedane v športu na tekmovanjih in izven temovanj. Svetovna protidopinška organizacija (WADA) je odgovorna za pripravo LPSP, ki se posodobi enkrat letno. LPSP se razvija tako, da vključuje nove trende dopinga, razlikuje med prepovedanimi in dovoljenimi načini aplikacije zdravil ter se hkrati prilagaja novim analitičnim in farmakološkim odkritjem. Letno poročilo WADA o vseh protidopinških testiranjih za leto 2018 kaže, da je bilo 1,42 % nasprotnih analitičnih najdb izmed vseh odvzetih bioloških vzorcev, medtem ko so dejansko prevalenco uporabe dopinga v vrhunskem športu ocenili na 26-48 %. Uporaba prepovedanih snovi je prisotna tudi v rekreativnem športu (okoli 20 %) in med obiskovalci fitnesa (8-17 %). To potrjuje, da je doping danes problem celotne družbe. Izobraževanje in ozaveščanje o prepovedanih snoveh je pomembno za športnike in njihovo spremljevalno osebje, kot tudi za rekreativne športnike, saj te snovi resno ogrožajo zdravje uporabnikov.
Keywords: antidoping; anti-doping; doping; List of prohibited methods; List of prohibited substances; lista prepovedanih postopkov; lista prepovedanih snovi; prevalenca; prevalence; šport