Kinetics of basic endurance and basic speed endurance characteristics throughout one olympic season in white water slalom kayak - Ušaj, Anton (Kinesiologia Slovenica, 2002)
Cilj naloge je bil ugotoviti ali je vadbena ciklizacija, ocenjena s pomočjo kazalcev količine in intenzivnosti vadbe v skupini kajakašev na divjih vodah v slalomu, ki so nastopili na Olimpijskih igrah (OLYMPIC) in tistih, ki se niso uvrstili na to tekmovanje (NONOLYMPIC) skladna z ciklizacijo učinkov vadbe: kazalcev osnovne vzdržljivosti in osnovne hitrostne vzdržljivosti. Vadba prve skupine (3 udeleženci Olimpijskih iger) je namreč imela značilnosti dvojne, vadba druge skupine (4 člani nacionalne ekipe, ki je nastopala v svetovnem pokalu) pa enojne ciklizacije. Opravili so dva testa: prvi, večstopenjski obremenilni test (ITP) in test "Eight", oba na mirni vodi. Za oceno osnovne vzdržljivosti so v ITP uporabljeni laktatni prag (LP), prag izraženega povečanja laktata (OBLA) in največja obremenitev (vspodajmax). V testu "Eight" so za oceno osnovne hitrostne vzdržljivosti uporabljeni čas veslanja (tspodaj8), frekveca srca (HRspodaj8), vsebnost laktata (LAspodaj8) in pH krvi (pHspodaj8). Rezultati naloge kažejo, da hitrosti veslanja vspodajLP, vspodajOBLA in vspodajmax ne razlikujejo obeh skupin. V skupini OLYMPIC ciklizacija učinkov vadbe kaže nepričakovano en cikel z zelo majhnimi spremembami. V skupini NONOLYMPIC so ravno tako značilnosti ciklizacije bliže enojnemu ciklu, ki je pričakovan. Samo pHspodajmin od preostalih kazalcev kaže pričakovan eno-cikličen odziv v skupini NONOLYMPIC. Odziv, ki kaže na dvojno ciklizacijo, je mogoče opaziti v skupini OLYMPIC. Toda, prvi cikel ni bilo mogoče razložiti preprosto, z značilnostmi vadbe. V testu "Eight", čas tspodaj8 fluktuira v obliki dvojne ciklizacije in sicer v obeh skupinah. To je pričakovano za skupino OLYMPIC, toda v nasprotju s pričakovanim odzivom enojne ciklizacije skupine NONOLYMPIC. Druge značilnosti: LAspodaj8 in pHspodaj8 kažejo pričakovane fluktuacije obeh skupin, toda z zmanjšanim spreminjanjem pHspodaj8. Ne glede na to rezultati testa "EIGHT" ne diferencirajo obeh ciklizacij učinkov vadbe, čeprav je bila vadbena ciklizacija pri obeh različna. Raziskava kaže odsotnost tipične povezave med osnovnimi značilnostmi vadbene ciklizacije in izbranimi značilnostmi ciklizacije učinkov vadbe, ki temeljijo na izbranih osnovnih značilnosti in sposobnosti kajakašev pri dveh skupinah zelo kvalitetnih športnikov mednarodnega nivoja. Torej je praktična uporaba vadbene ciklizacije, ki naj bi povzročila predvidljivo cikličnost sprememb značilnosti osnovne vzdržljivosti in osnovne hitrostne vzdržljivosti v vrhunskem športu dejansko dokaj omejena.
Keywords: hitrostna vzdržljivost; kajak na divjih vodah; kajakaši; kajakaštvo; raziskave; slalom; vadbena ciklizacija; vzdržljivost