A highly accurate, analytic potential energy surface of the hydrogendifluoride anion in the gas phase - Stare, Jernej (Acta chimica slovenica, 2011)
Z zelo zanesljivim kvantno kemijskim pristopom (metoda sklopljenih skupkov, angl. Coupled Cluster) in velikim baznim setom smo izračunali polno, tridimenzionalno potencialno ploskev izoliranega hidrogendifluoridnega aniona (FHF-) v osnovnem elektronskem stanju račun CCSD(T)/aug-cc-pVTZ. Vrednosti potenciala smo ocenili v več kot 30.000 točkah, ki ustrezajo različnim geometrijam sistema. Analitično obliko potenciala smo zasnovali v internih koordinatah, in sicer razdalji F...F (koordinata R) ter longitudinalni in transverzalni projekciji položaja protona na zveznico F...F (koordinati x in y). Za vsako konstantno vrednost koordinate x smo napravili analitično prilagajanje vzdolž koordinat y in R, pri čemer smo uporabili linearno kombinacijo dvodimenzionalnih Gaussovih funkcij. Prilagojene parametre Gaussovih funkcij smo nato z metodo kubičnih zlepkov interpolirali vzdolž koordinate x. Največje odstopanje modelne funkcije od izračunanega potenciala znaša v območju nizke energije (do 20 kcal/mol nad minimumom) le 0.01 kcal/mol. Analitična oblika potenciala je zelo natančna in primerna za napredne računske študije kot npr. polno anharmonsko vibracijsko analizo ali kvandnodinamsko simulacijo.
Keywords: analizna kemija; coupled cluster calculations; hidrogendifluoridni anion; hydrogendifluoride anion; metoda sklopljenih skupkov; potential energy surface; short hydrogen bonding; three-dimensional fitting; vibrational dynamics; vodikova vez