"Amico, hai vinto: io ti perdon." - Sýkora, Pavel (Muzikološki zbornik, 2012)
V osmi zbirki madrigalov Monteverdi predstavi nov slog, ki ga poimenuje genere concitato. Navdih za nekatere od teh kompozicij je dobil v vojni. V opisu boja trčita dve nasprotujoči si načeli: agonalen spopad in agresivno vodenje vojne.
Keywords: agonal; agonalnost; Combattimento (madrigal); genere concitato; igre; play; vojna; war