Optimal wavelet selection for the size estimation of manufacturing defects of tapered roller bearings with vibration measurement using shannon entropy criteria - Deák, Krisztián (Strojniški vestnik, 2017)
Odkrivanje napak v izdelavi je ključnega pomena za izboljšanje kakovosti proizvodnje ležajev. Namen članka je analiza možnosti odkrivanja napak v izdelavi koničnih kotalnih ležajev iz signala vibracij ter ugotavljanje geometrijske velikosti napak na zunanjem obroču. Tradicionalne metode, kot je Fourierjeva transformacija, zaradi posebne narave signalov niso dovolj uspešne pri zaznavanju prehodnih impulzov. Konični kotalni ležaji so le redko predmet znanstvenih člankov, čeprav predstavljajo pomemben del avtomobilskih menjalnikov in sistemov prenosa moči. Večina znanstvenih člankov, ki se ukvarjajo z obrabo, se kljub pomenu te problematike ne posveča težavam pri izdelavi. V članku je zato predstavljena nova rešitev, ki bi jo bilo mogoče učinkovito uporabiti v industriji.
Keywords: analiza vibracij ležajev; dinamični model; entropija; nadzor stanja; preizkuševališče; težave v izdelavi; valčna transformacija