Modeling simple alcohols in two dimensions - Hribar, Barbara (Acta chimica slovenica, 2006)
V članku smo uporabili preprost dvodimenzionalni model za studij mešanic alkoholov in vode. Za molekule vode smo uporabili MB model, molekule alkoholov pa smo ponazorili kot nefleksibilne verige sestavljene iz dvodimenzionalnih Lennard-Jonesovih diskov, pri čemer je imel prvi disk v verigi dve roki za tvorbo vodikovih vezi. Model smo študirali z računalnisko simulacijo Monte Carlo, in sicer v NPT ansamblu. Rezultate smo primerjali z eksperimentalnimi termodinamičnimi podatki za mešanice metanol-voda. Presežni volumni mešanja dobljeni za model se kvalitativno ujemajo z eksperimentalnimi podatki, vendar zaradi reducirane dimenzionalnosti model napačno opise presežne entalpije mešanja. V nadaljevanju smo študirali termodinamiko prenosa molekule alkohola v vodo, pri čemer nas je zanimal predvsem trend, ki ga kaže vrsta metanol, etanol, propanol, n-butanol. V primeru nižjih alkoholov model kvalitativno pravilno opiše termodinamiko hidratacije alkoholov, pri višjih alkoholih pa bi bilo za boljše ujemanje potrebno upoštevati tudi fleksibilnost molekul alkohola.
Keywords: alkoholi; dimenzioniranje; fizikalna kemija; metoda Monte Carlo; modeli; Monte Carlo method; računalniške simulacije; raztopine; termodinamika