Dopisovanje med Henrikom Tumo in Valentinom Pittonijem - Marušič, Branko (Zgodovinski časopis, 1999)
Iz dopisovanja med ideologom slovenskih socialnih demokratov Henrikom Tumo (1858-1935) in enem izmed voditeljev italijanskih socialistov v Avstro-Ogrski Valentinom Pittonijem (1872-1933) je ohranjenih 10 Pittonijevih in 11 Tumovih pisem; napisana so bila v času 1916-1924. Članek jih objavlja v celoti v slovenskem prevodu. V medsebojnem dopisovanju sta si korespondenta izmenjala mnenja o položaju in razvoju socializma v Avstriji ter se dogovarjala o organizaciji delavskega zadružništva v Avstrijskem Primorju oziroma Jilijski krajini.
Keywords: political history; Tuma, Henrik, 1858-1935; Pittoni, Valentino, 1872-1933; social democracy; Slovenci; Slovenes; Austria-Hungary; correspondence; politična zgodovina; korespondence; socialdemokracija; Avstro-Ogrska