Mehanizem nastajanja polimerne asimetrične porozne membrane z mokrim postopkom fazne inverzije - Stropnik, Črtomir (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
Kvalitativno je predstavljen mehanizm nastajanja polimerne asimetrične porozne membrane po mokrem postopku fazne inverzije. Nastanek morfoloških značilnosti membran iz celuloznega acetata, polisulfona, polimetilmetakrilata,termoplastičnega poliuretana in poliamida 4,6 je interpretiran s `potmi sestave` v ternarnem faznem diagramu polimer/topilo:netopilo ter podprt z evidencami pojavov motnosti med nastajanjem membrane, skrčitve ulite raztopine polimera v (proto)membrano in s permeabilnostjo nastalih membran z vodo.
Keywords: chemistry; kemija; polimeri; membrane; geli; morfologija