Spigelijeva kila - prikaz dveh primerov - Gorjanc, Jurij (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča Spigelijeva kila (SH) je redka oblika trebušnih kil, ki nastane v področju Spigelijevef ascije. Zaradi nizke incidence se večkrat prezre in se obravnava kot navadna ventralna kila. V več kot tretjini primerov se pokaže z vkleščenjem, zato je pomembno, da na podlagi kliničnega pregleda nanjo pomislimo in po potrditvi čimprej operiramo. Bolniki in metode Prikazana sta primera dveh bolnikov: 69-letnega bolnika s tipljivo SH, ki je bila potrjena zoperacijo. Drugi bolnik (41-letni moški) je bil sprejet in operiran z diagnozo akutnega abdomna. Pri operaciji se je izkazalo, da gre za vkleščeno SH levo, ki predoperativno ni bila opazna. Zaključki Kirurg mora biti seznanjen z anatomijo predela, kjer nastane Spigelijeva kila. Zaradi pogostosti vkleščenja je SH potrebno pravočasno prepoznati in operirati.
Keywords: Diagnosis; Hernia, Ventral; Hernija ventralna; kila; kirurško zdravljenje; Spigelijeva kila; Surgery