Autores ajuglarados y mester de clerecía - Ramírez Santacruz, Francisco (Verba hispanica, 2013)
Čeprav številni kritiki že dlje časa predpostavljajo, da je Cantar de mio Cid najverjetneje vplival na avtorja Libro de Alexandre, doslej še nimamo poglobljenega popisa sovpadanj, ki bi potrjevala to hipotezo. Pričujoče delo poskuša zapolniti to vrzel in predstaviti kar najobsežnejši nabor vzporednic med deloma. Študija treh ravni (retorika, pripovedna tehnika in vsebina) ponudi neizpodbitne povezave tako idejne kot formalne narave. Poleg tega potrjuje, da so navade potujočih pevcev, ki jih je kritika dognala na podlagi Libro de Alexandre, neposredna dediščina Cida, kar pomeni, da se je junaški ep od nekdaj širil in bil priljubljen tudi pri duhovščini tistega časa. Nenazadnje pa izsledki primerjalne analize pričajo o še tesnejši povezanosti med poetiko španske epike in mester de clerecía, kot je veljalo doslej.
Keywords: Libro de Alexandre; Cantar de mio Cid; Spanish literature; španska književnost; srednji vek; Middle Ages; potujoči pevci; epika