Socio-ecological modelling of support factors to mitigate the risks of PTSD in Slovenian military families - Vuga Beršnak, Janja (Družboslovne razprave, 2024)
Posttravmatska stresna motnja (PTSM) se lahko razvije kot posledica različnih stresnih dogodkov, pri čemer pa na njen potek lahko vpliva opora, ki jo posameznik/-ica prejme iz okolja. Naša študija analizira vpliv opore iz različnih socio-ekoloških ravni na dejavnike tveganja za PTSM v vojaških družinah. Anketirali smo 366 pripadnikov/-ic in njihovih partnerjev/-ic. V prvi fazi smo testirali osnovni regresijski model dejavnikov tveganja za PTSM. Nadalje smo izvedli šest dvostopenjskih hierarhičnih regresijskih analiz, da bi ugotovili, kako se učinek dejavnikov tveganja na PTSM v osnovnem regresijskem modelu spremeni z dodajanjem dejavnikov opore. Na mikro ravni: 1) opora s strani delovnega okolja zmanjšuje vpliv splošnih zdravstvenih težav in depresije na PTSM; 2) opora partnerja/-ice koristi ženskam; 3) opora družine nevtralizira vpliv dela na PTSM. Na mezo in makro ravni opora skupnosti in ustrezna vojaška institucionalna opora zmanjšujeta vpliv mikro delovnega okolja, medtem ko makro nacionalna opora v različnih oblikah prispeva k zmanjšanju PTSM.
Keywords: dejavniki tveganja; dejavniki zaščite; posttravamtska stresna motnja; Slovenija; socio-ekološko modeliranje; vojaki; vojaške družine; vojaške osebje