Slovensko hrvaška obmejna regija in njene funkcije v povezovanju med Hrvaško in Slovenijo in v luči evropske integracije - Klemenčič, Vladimir (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2001)
Avtor na primeru slovensko-hrvaške meje predstavi probleme na mikro- (lokalni)in makro-regionalni (meddržavni in evropski) ravni, ki so se pojavili ob vzpostavitvi slovensko-hrvaške meje po letu 1991. Na lokalni ravni predstavi negativne učinke meje v življenju tamkajšnjega prebivalstva, na makro-regionalni ravni pa opredeli pomen tega prostora v mednarodnem prometu.
Keywords: Croatia; državne meje; Europe; European Union; Evropa; Evropska unija; Hrvaška; infrastructure; infrastruktura; obmejna območja; obmejno sodelovanje; promet; regije; Slovenia; Slovenija