Načrtovanje projektov digitalizacije v Mariborski knjižnici kot oblika medinstitucionalnega sodelovanja na območju - Hriberšek Vuk, Nina (Knjižnica, 2012)
Vse hitrejši razvoj informacijsko-komunikacijske tehnologije ter družbene spremembe, povezane z njim, zahtevajo vedno večje prilagajanje in spreminjanje tradicionalnih metod dela tudi v knjižnicah. Skladno s hitrim življenjskim ritmom postaja možnost dostopanja do knjižničnega gradiva od koderkoli in kadarkoli neizogibna nujnost. Knjižnice so tako postavljene pred izziv, kako ob ohranjanju svojega primarnega poslanstva ustvariti nove komunikacijske poti do svojih uporabnikov. Ena od posebnih nalog osrednjih območnih knjižnic, ki jih financira ministrstvo, pristojno za kulturo, je koordinacija zbiranja, obdelave in hranjenja domoznanskega gradiva, kamor se prav tako uvrščajo projekti digitalizacije. Glede na zgodovinske okoliščine, povezane z nastankom Univerzitetne knjižnice Maribor ter oblikovanjem njihove domoznanske dejavnosti, se je Mariborska knjižnica kot osrednja območna knjižnica z načrtnim organiziranjem domoznanstva začela ukvarjati dokaj pozno. Zaradi pomanjkanja starejšega, redkega in dragocenega domoznanskega gradiva je bila na začetku svoje "digitalne" poti v toliko večji zagati, kaj sploh digitalizirati. Kljub prvotnim zadregam se je kmalu izoblikovala izhodiščna strategija, da bi s projekti digitalizacije uporabnikom čim bolj približali gradivo o območju, ki ga knjižnica pokriva z mrežo krajevnih knjižnic, ne glede na to, katera ustanova to gradivo hrani. Na ta način se je knjižnica začela povezovati z različnimi institucijami in nastali so prvi partnerski projekti.
Keywords: splošne knjižnice; Mariborska knjižnica; digitalizacija; digitization; spletni portali; projekti; sodelovanje