mZdravje - Horvat, Nejc (Farmacevtski vestnik, 2021)
Mobilno zdravje oz. mZdravje kot sestavni del eZdravja ponuja možnost zagotavljanja pravočasne in učinkovite zdravstvene oskrbe. Prispeva k bolj na pacienta osredotočeni zdravstveni oskrbi, večji opolnomočenosti pacientov, premiku k preventivnim dejavnostim, zgodnjemu odkrivanju bolezni ter tako izboljšuje kakovost življenja pacientov. Tehnologije mZdravja se pojavljajo v različnih napravah in za širok spekter uporabe. Sem sodijo nosljive in mobilne naprave ter mobilne aplikacije, namenjene tako pacientom kot zdravstvenim delavcem. Tehnologije mZdravja, ki imajo predviden medicinski namen uporabe, spadajo med medicinske pripomočke. Za dovoljeno uporabo morajo pridobiti oznako CE oziroma izkazati skladnost s standardi in zakonodajo, med zahtevami je tudi izkazana klinična korist. Kljub izjemnemu razmahu rešitev mZdravja številni izzivi, kot so vprašanja zaupnosti podatkov, odprtosti sistemov za pacientove podatke, dostopa do tehnologij in digitalne pismenosti, omejujejo njihovo sprejetje. Z naslavljanjem teh izzivov lahko z rešitvami mZdravja revolucioniramo zdravstvene izide.
Keywords: mobilno zdravje; Zdravje; Zdravstvena oskrba