Demographic and socioeconomic characteristics, health status and political orientation as predictors of Covid-19 vaccine hesitancy among the Slovenian public - Lamot, Monika (Družboslovne razprave, 2020)
V pričujoči raziskavi smo proučevali napovedovalce namere za cepljenje proti covidu-19 med slovensko javnostjo. Presečni, neverjetnostni vzorec je bil pridobljen s spletno anketo med marcem in aprilom 2020 (N = 826; Mstarost = 33,2 leta). Analizirali smo štiri skupine napovedovalcev oklevanja: demografske in socioekonomske napovedovalce, zdravstveni status in politično usmeritev (levo/desno). Naš ordinalni regresijski model je razložil 44 % variance v oklevanju pred cepljenjem proti covidu-19. Vseh šest napovedovalcev je učinkovalo na oklevanje pred cepljenjem, ki je bilo statistično značilno višje med ženskami in med 30-39-letniki, nižje pa med izobraženimi, samozaposlenimi in brezposelnimi, tistimi z odličnim samoocenjenim zdravjem in tistimi s sredinsko politično usmeritivjo (sledili so desno usmerjeni anketiranci). V sklepnem delu prispevka razpravljamo o implikacijah rezultatov naše raziskave.
Keywords: cepiva; covid-19; družbene neenakosti; health; napovedovalci namere za cepljenje; oklevanje pred cepljenjem; predictors of vaccine uptake; social inequalities; vaccine hesitancy; vaccines; zdravje