Presaditev tankega črevesa - Pintar, Tadeja (Zdravniški vestnik, 2011)
Izhodišča: Presaditev tankega črevesa je edina metoda zdravljenja bolnikov s sindromom kratkega črevesa, ki se zdravijo s totalno paranteralno prehrano in pri katerih je nastopila nepovratna okvara jeter. Sindrom kratkega črevesa nastopi, ko je tanko črevo krajše od 40 cm; črevo ne more več vzdrževati normalnega prehranskega statusa ter vodno elektrolitskega in hormonskega ravnovesja. Zaradi ekstenzivne malabsorpcije hranil se pojavita osmotska driska in fermentacija tekočin, posledično pa se razvije hipersekretorno stanje. Pri otrocih s sindromom kratkega črevesa se upočasnita normalen telesni in duševni razvoj. Zaključek: Presaditev tankega črevesa je metoda kirurškega zdravljenja, ki je indicirana le, ko se pri bolniku s sindromom kratkega črevesa razvijejo zapleti, povezani z zdravljenjem s popolno paranteralno prehrano in osnovno boleznijo oziroma je izčrpana možnost venskega dostopa, ki je namenjen vzdrževanju bolnikovega stanja.
Keywords: Adenomatous Polyposis Coli; Adenomatozna polipoza debelega črevesa; Crohn Disease; Crohnova bolezen; črevesje; Črevo tanko; Hirschsprung Disease; Hirschsprungova bolezen; Immunosuppressive Agents; Imunosupresivi; Intestine, Small; Jetra, presaditev; Kratko črevo, sindrom; Liver Transplantation; Living Donors; Parenteral Nutrition, Total; Parenteralna prehrana popolna; presaditev; Short Bowel Syndrome; Surgery; tanko črevo; therapy; Transplantation; zdravljenje; Živeči dajalci