Od lektorata do študijske smeri - ob deseti obletnici ustanovitve bohemistike, polonistike in slovakistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani - Wtorkowska, Maria (Jezik in slovstvo, 2017)
V prispevku je predstavljeno, kako so se iz lektoratov češčine, poljščine in slovaščine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani razvile študijske smeri. Ob deseti obletnici ustanovitve bohemistike, polonistike in slovakistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani je Enota za zahodno slavistiko Oddelka za slavistiko v sodelovanju z veleposlaništvi Češke republike, Republike Poljske in Republike Slovaške organizirala mednarodni strokovni jubilejni simpozij Zahodnoslovanski jeziki v času in družbi % razvojne vizije. Prvo desetletje izvajanja študijskih programov češčine, poljščine in slovaščine, s katerimi se je leta 2004 dopolnila vsebinska ponudba ljubljanske slavistike, so organizatorji želeli izkoristiti za premislek in kritično analizo stanja študijskega in raziskovalnega področja, ki je bilo v prejšnjih stoletjih bistvenega pomena za oblikovanje kulturnih vzorcev pri Slovencih, po drugi svetovni vojni pa zaradi blokovske delitve in "ugrabitve srednje Evrope" prekinjeno in za več kot pol stoletja izločeno iz družbenega in kulturnega življenja Slovencev.
Keywords: bohemistika; polonistika; slovakistika; zahodna slavistika; študijske smeri; študijski programi; Ljubljana; zgodovinski pregledi