The Shibboleth incident (Judges 12:5-6) as a migratory narrative folklore motif - Kvartič, Ambrož (Edinost in dialog, 2024)
Šibolet je posebna sociolingvistična kategorija oziroma funkcijski komunikacijski mehanizem – beseda, besedna zveza ali zgolj fonem, ki se uporablja kot preizkus (oziroma kot označevalec) identitete posameznikov prek njihove izgovarjave. Termin in koncept izhajata iz kratkega odlomka iz Stare zaveze Svetega pisma, kjer v 12. poglavju Knjige sodnikov v 5. in 6. vrstici beremo o jezikovnem preizkusu, ki so ga izvedli Gileadci, da bi v svojih vrstah prepoznali preoblečene Efrajimce ter jih ubili. Zgodovinopisje in pripovedna folklora pa skozi čas in na različnih koncih sveta »beležita« presenetljivo podobne zgodbe, vpete v primerljive kontekste medetničnega prelivanja krvi. V članku je predstavljena obsežna folkloristična primerjalna analiza različnih zgodovinskih primerov uporabe tega jezikovnega preizkusa, pri čemer se zastavlja vprašanje, ali gre pri posameznih pričevanjih za nepovezane pripovedne artefakte ali pa le za posamezne artikulacije (pripovedne ekotipe) sicer občečloveškega in brezčasnega ter v času in prostoru potujočega pripovednega folklornega motiva.
Keywords: comparative analysis; ecotypes; ekotipi; folklore studies; folkloristika; Knjiga Sodnikov; preizkus s šiboletom; primerjalna analiza; Shibboleth incident; shibboleth test; šibolet; the book of Judges