Biblioteca Civica - Marković, Ivan (Knjižnica, 2001)
Zgodovina Mestne knjižnice v Kopru (Biblioteca Civica) ni bila še nikoli temeljito raziskana. Edini daljši prispevek, ki je o razvoju te knjižnice napisal Miroslav Pahor sicer sloni na nekaterih arhivskih virih vendar so številne ugotovitve nejasne in vprašljive. Pričujoči prispevek je nastal na podlagi analiz vseh razpoložljivih arhivskih virov in ponuja nove ugotovitve, ki v dobri meri spreminjajo dosedanja spoznanja. Mestna knjižnica v Kopru je bila uradno ustanovljena leta 1850, to je 30 let prej, kakor se je do sedaj mislilo. Knjižnica se je nahajala v Gimnaziji. Nekatera nova dognanja pa se nanašajo tudi na zadnja leta delovanja Mestne knjižnice po koncu druge svetovne. Mestna knjižnica (Biblioteca Civica) je delovala do leta 1952, ko je že bila ustanovljena nova Mestna knjižnica. Za nekaj časa sta tako v Kopru delovali kar dve mestni knjižnici.
Keywords: 1850/1952; Biblioteca Civica; Capodistria; Koper; Mestna knjižnica; Zgodovinski prikazi