Numerično modeliranje notranjih zvokov v železniških vozilih - Bazaras, Jonas (Strojniški vestnik, 2007)
V prispevku je predstavljena analiza zvoka v železniskih vozilih. S tehničnim razvojem železniških vozil se povečuje tudi hitrost vlakov, zato se povečuje tudi jakost zvoka, ki pri tem nastane. Hrup je ena izmed škodljivih posledic transporta. Ker je v bivalnih okoljih raven zvoka eden izmed pomembnejših pokazateljev bivalnega ugodja, se povečuje pozornost namenjena raziskavam poteka zvoka. V prispevku so predstavljeni zvok, ki ga povzročajo prevozna sredstva, njegovo širjenje in njegovo spreminjanje v notranjih prostorih vozil ter različni viri zvoka pri železniskem transportu. Obravnavani so tehnični, organizacijski in administrativni ukrepi za zmanjšanje nastanka zvoka. Prav tako pa so prikazani tudi škodljivi vplivi zvoka na zdravje ljudi.Za raziskavo smo izbrali dve vrsti ruskih lokomotiv M62 in TEP60. Z uporabo programske opreme ANSYS/Multiphysic smo simulirali zvok motorjev z različno močjo. Rezultate preračunov zvoka smo nato primerjali z dovoljenimi vrednostmi.
Keywords: železniška vozila; zvok; hrup; numerično modeliranje; dušenje hrupa