Plebiscites in Europe after the First World War - Osojnik, Janez (Studia Historica Slovenica, 2021)
V članku so obravnavani plebisciti, ki so bili v Evropi izvedeni v letih po prvi svetovni vojni, natančneje v letih 1920 in 1921. Vsi so bili izvedeni za potrebe novega zarisovanja meja na območjih, kjer je bilo to težavno zaradi njihove večnacionalne strukture, pa tudi gospodarskih, geografskih in zgodovinskih dejavnikov. Tako so se velesile zmagovalke prve svetovne vojne v nekaterih primerih odločile za instrument ljudskega glasovanja, ki v zgodovini ni bil novost, a je bil takrat prvič uporabljen bolj številčno. Avtorja v članku predstavita podobnosti in razlike med obravnavanimi plebisciti
Keywords: Avstrijska Koroška; diplomacija; diplomacy; državne meje; Klagenfurt basin; Kwidztyn / Marienwerder; Kwidzyn/Marienwerder; mirovne konference; Olsztyn / Allenstein; Olsztyn/Allenstein; Paris Peace Conference; plebiscite; plebiscite commission; plebisciti; politična zgodovina; Schleswig; Sopron; Svetovna vojna 1914-1918; Šopron; Upper Silesia; Zgornja Šlezija