Teoretični model digitalnih arhivov - Kavčič-Čolić, Alenka (Knjižnica, 2004)
Nacionalne organizacije, ki prevzemajo odgovornost za trajno ohranjanje elektronskih virov, morajo izpolnjevati določene pogoje. Med ostalim mora njihov skladiščni sistem temeljiti na referenčnem modelu odprtega arhivskega informacijskega sistema (OAIS). V prispevku je predstavljen model OAIS in nekatere pomembnejše mednarodne izkušnje pri njegovem uvajanju. Omenjen je tudi projekt Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) in Instituta "Jožef Stefan", ki ima za cilj zgraditi tovrstni digitalni arhiv v NUK-u, in ki temelji na omenjenem modelu.
Keywords: digitalni arhivi; informacijski sistemi; OAIS; elektronski viri