Porazdelitev fonemov v slovenščini in izdelava matričnega testa za govorno avdiometrijo - Marvin, Tatjana (Slavistična revija, 2019)
V članku je predstavljen postopek izbire besed za slovenski matrični stavčni test, ki se uporablja za preizkus slušnega razumevanja pri govoru. Glavni poudarek prispevka je na določitvi fonemske porazdelitve v jezikovnem gradivu za test, ki se mora čim bolj približati porazdelitvi fonemov v jeziku testa. Ker porazdelitev fonemov v slovenščini še ni raziskana, jo določimo s pomočjo črkovne porazdelitve v korpusu pisne slovenščine ccKres v kombinaciji s fonetično podatkovno bazo v Mihelič (2006) za tiste primere, kjer črkovni zapis ne ustreza fonemskemu. Na osnovi ugotovljene fonemske porazdelitve nato predlagamo besede za slovenski matrični test.
Keywords: fonem; govorna avdiometrija; intelligibility measurements; matrični stavčni test; matrix sentence test; phoneme; Slovenian; slovenščina; slušno razumevanje; speech audiometry