Ljudsko in umetno v medbesedilnih nizih - Golež Kaučič, Marjetka (Traditiones (Ljubljana), 2000)
Razprava želi predstaviti posebna in različna razmerja med ljudskim in umetnim, ki nastajajo v pojavu posameznih del s podobno snovjo, ki se razporeja skozi časovna obdobja in tvorijo medbesedilne nize. Ti nizi se vedno začenjajo z ljudsko pesmijo kot predlogo. Obenem pa članek raziskuje posebno medbesedilje, ki ga lahko opazujemo tudi znotraj ljudskih pesmi ter med ljudsko pesmijo in sodobno poezijo
Keywords: ljudsko slovstvo; oral literature; Slovene literature; slovenska književnost; Ethnopoetics; ljudske pesmi