Geografski prehod - Klemenčič, Marijan M. (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 1997)
Prispevek opozarja na pomen geografskih elementov v fazi prehoda z ene na drugo razvojno stopnjo, in sicer na primeru demografskega, gospodarskega in družbenogeografskega prehoda, atomizacija družine, mešanih delavsko-kmečkih gospodinjstev, sodobnega preloga in urbanizacije. Izpostavljena je ideja o geografskem prehodu.
Keywords: družbena geografija; geografija; geography; human geography; pokrajina; raziskovanje; Subdivisions of the Kingdom of Yugoslavia